Door het Oog van de Natuurfotograaf

Philip Friskorn houdt in het hele land voor bedrijven en verenigingen educatieve natuurlezingen. Daarin wordt de natuur breed belicht. Alle lezingen duren 2 x 45 minuten. De met zorg afgewogen combinatie van professioneel beeld en een boeiend verhaal zullen velen tot inspiratie dienen.

Uitgebreide uittreksels zijn op aanvraag verkrijgbaar. Een korte impressie volgt:

     Lezing 1 “Nordic, Wildernis op het Dak van Europa”
Woeste natuur in Midden- en Noord-Noorwegen, Zweden en Finland. Na lente, zomer en herfst sluit de lezing met spectaculaire beelden van subarctisch Finland en Noorwegen in de winter. Landschappen, zoogdieren, vogels: alles zal de revue passeren. Alles wacht op die immer weerkerende middernachtzon.

 

 

 

     Lezing 2 “Het Land van de Grote Vuurvlinder”
Een tocht door vier seizoenen in Noordwest-Overijssel en Zuidwest Fryslân. Naast de hoge gronden bevinden wij ons hier in het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het Land van de Grote vuurvlinder, die nergens anders ter wereld voorkomt. Vier seizoenen door de achtertuin van een natuurfotograaf.

 

 

 

     Lezing 3 “Nationaal Landschap IJsseldelta”
Een van de mooiste rivieren van Nederland is de IJssel. Vanaf Zwolle tot de monding in het Ketelmeer is deze delta samen met het Zwarte Water en het Kampereiland tot een Nationaal Landschap geworden. De natuur in de monding en in de uiterwaarden heeft zich in de IJsseldelta prachtig ontwikkeld. Zelfs de Zeearend laat zich er regelmatig zien.

 

 

 

     Lezing 4 “Ameland en Terschelling, eilanden om te ontdekken”
Het wad is de laatste echte wildernis van Nederland. Onze Waddeneilanden herbergen een unieke natuur. Met zeven biotopen over een afstand van nog geen drie kilometer. Een ontdekkingsreis in eigen land. Beleef de natuur van Ameland en Terschelling.

 

 

 

     Lezing 5 “Eindeloze Prairie, het Middenwesten van Noord-Amerika”
Vaak wordt de prairie voorgesteld als een eindeloze grasvlakte. De tallgrass prairie biedt meer dan alleen maar gras. Er komen honderden plantensoorten en vogels voor. Een reis in vier seizoenen door Missouri en Kansas, het hart van de tallgrass prairie.

 

 

 

 

 

 

     Lezing 7 “Aldabra, Hell of a Paradise”
Een bizarre expeditie naar een vergeten atol in de Indische Oceaan. Met acht Foto Natura fotografen, het Aldabra Team, naar een van de laatste paradijzen op aarde. Beleef de reuzenschildpadden, paddenstoeleilanden en unieke vogels op Aldabra. Een plek, die Darwin bijna 150 jaar geleden al bezocht. Aldabra staat nu gelukkig op de Unesco Werelderfgoed lijst.

 

 

 

     Lezing 8 “Kijk op de Kaaimaneilanden”
Ten zuiden van Cuba liggen de Cayman Islands. Een Britse Kroonkolonie, bestaande uit drie eilanden deel uitmakend van de West-Indies. De eilanden steken nauwelijks boven zeeniveau uit. Ze herbergen een schat aan Caribische natuur. Met endemische vogelsoorten als de Cayman Parrot; symbool voor Grand Cayman.

 

 

 

     Lezing 9 “De Eksterfluisteraar, ware en onware praatjes over een intelligente vogel”
Kraaiachtigen hebben vaak een slechte naam. Of dit wel of niet terecht is, komt in deze lezing naar voren. Met name de Eksters worden belicht. Ze hebben ten onrechte een slechte naam. Na deze lezing zult u met andere ogen naar deze prachtige en intelligente vogels kijken.

 

 

 

     Lezing 10 “Natuurlijk Noord Nederland”
Noord Nederland herbergt veel fraaie natuurgebieden, zowel in Fryslân, Groningen als Drenthe. Denk maar eens aan het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa en het omliggende Nationaal Landschap Drentsche Aa, de Hondsrug, het Nationaal Park Drents Friese Wold, etc.

 

 

 

 

     Lezing 11 “Winter op Hokkaido, een Japans sprookje” en “Winter in Noord Noorwegen en Finland”
Japanse kraanvogels, Zee-arenden en indrukwekkende landschappen met een vulkanische oorsprong. Winter in het uiterste noorden van Japan, natuur met een vleugje cultuur. Dat geldt ook voor het noorden van Finland en Noorwegen, waarin ik u meeneem naar het dak van Europa in de winter. Landschappen, zoogdieren, vogels èn Samische cultuur in Karasjok.

 

 

 

     Lezing 12 “Lezing 12. “Natuur in het spoor van de IJstijd”
Noord Europa heeft de vorm van haar landschap te danken aan de voorlaatste noordelijke ijstijd toen een tweeduizend meter dikke ijskap zand en stenen voor zich uitschoof en bergen hun huidige vorm gaven om uiteindelijk te stoppen bij Rhenen aan de Rijn. De sporen van de ijstijd zijn tot vandaag zichtbaar. Beleef deze sporen vanaf de Barentszee via Noorwegen, Zweden, Finland, Noord Duitsland en Nederland.

 

 Algemene lezingen
Op verzoek kunnen uit genoemde lezingen op maat kortere presentaties worden samengesteld.

     Apparatuur
Tegenwoordig beschikken veel zalen over een perfect projectiescherm. Mocht er geen scherm aanwezig zijn, dan zorgen wij er voor tot 3 meter breed. De lezingen worden verzorgd met een eigen Full HD Optoma beamer voor optimale beeldkwaliteit en kleur.